היי אני יניב רחימי ואתם מאזינים לעיתונליסט. בתוכנית מוזכרות חברות שניירות הערך שלהן נסחרים בבורסה ולכן חשוב להזכיר, שהתוכנית לא מהווה ייעוץ השקעות, או המלצה לפעול בניירות ערך, היא למטרת אינפורמציה בלבד, ושלי אין עניין אישי בנושאים שנדון בהם. האזנה נעימה!
בפרקים האחרונים בתוכנית עסקנו בארבע חברות גדולות: נטפליקס, מטא, טבע, פאלו אלטו – כולן חברות שנסחרות בארצות הברית, כולן חברות שכולם מכירים. בפרק הזה, להבדיל אלף אלפי הבדלות, נעסוק בחברה אלמונית, חברה שנסחרת בישראל, חברה קטנה. ולחברה הזאת קוראים – רייזור לאבס.
למה דווקא רייזור לאבס? הסיבה פשוטה: מתחילת השנה, כלומר בחודשיים הראשונים של 2024, רייזור רשמה את הזינוק הגבוה ביותר מבין כל המניות בבורסה בישראל – זינוק של 156%. אבל זה לא הכל: אם אמרנו שבחודשיים האחרונים רייזור זינקה ב-156%, אז כדאי שתדעו שבארבעת החודשים האחרונים, היא טסה ב-805%. כן, זאת לא טעות – בארבעה חודשים בלבד שווי השוק של רייזור זינק פי תשעה. וואו. נשמע מרשים נכון? אז זהו, שזאת לא כל התמונה, וכדי לראות אותה, את התמונה המלאה, אנחנו צריכים לחזור שלוש שנים אחורה בזמן, למועד שבו רייזור הנפיקה לראשונה את המניות שלה בבורסה.
בפברואר 2021, רייזור לאבס הפכה להיות חברה ציבורית. שלושת ימי המסחר הראשונים שלה בבורסה היו חלומיים. המשקיעים זינקו על המניה, ושווי השוק של החברה זינק ב-32%. רק שזה היה ירח דבש קצר, ירח דבש שנמשך שלושה ימים בלבד ואחריו… אחריו הכל התחיל להשתבש. וכשאני אומר "הכל" הכוונה גם למניה, וגם לפעילות של החברה.
נתחיל עם המניה שאחרי ההנפקה צנחה ב-97% ובשפל, שווי השוק של החברה הגיע ל-18 מיליון שקל בלבד. ח"י מיליון שקלים לחברה שהונפקה לפי שווי של 500 מיליון שקלים. ורק בשביל לסבר את האוזן, כן? אחרי שבארבעת החודשים האחרונים המניה של רייזור זינקה פי תשעה נכון להיום השער שלה עדיין נמוך ב-66% משער המניה ב-IPO. במילים אחרות, שער המניה בהנפקת המניות הראשונה, היה גבוה פי שלושה משער המניה היום אחרי כל הראלי של החודשים האחרונים.
הצניחה בשער המניה ובשווי השוק לא התרחשה בחלל ריק. כבר בדוח הרבעוני הראשון של רייזור כחברה ציבורית, ראינו צניחה של 43% בהכנסות, ומעבר להפסד תפעולי. זה אף פעם לא נעים לראות הכנסות שמתכווצות ורווח שהופך להפסד, אבל… כשזה קורה בחברה ציבורית חדשה, בחברה שזה עתה הצטרפה לבורסה – תחושת חוסר הנעימות הופכת לתחושת חוסר אמון – למשבר אמון בין המשקיעים להנהלה של החברה.
כשאנחנו מדברים על ההנהלה של רייזור, אנחנו מדברים קודם כל על שלושת המייסדים שלה: רז רודיטי (שמכהן גם כיו"ר וכמנכ"ל), מיכאל זולוטוב, ועידו רוזנברג. שלישיית המייסדים הזאת, שאגב מחזיקה ב-78% מהמניות של רייזור לאבס, הקימו חברה שפועלת בתחום הלוהט ביותר בשוק הון – בינה מלאכותית.
אבל מה בדיוק רייזור לאבס עושה? לרייזור יש שני תחומי פעילות: מגזר השירותים ומגזר המוצר.
במגזר השירותים, רייזור מציעה פתרונות בינה מלאכותית, שמותאמים אישית (ספציפית) לבעיות קריטיות בארגונים. התחום הזה קטן, זניח, ולכן לא נכביר עליו במילים.
בתחום המוצר, הפוקוס של רייזור הוא על שיפור תהליכי ייצור. אחד המוצרים נקרא: DataMind AI. המוצר הזה מציע יכולת חיזוי של תקלות, ואיתור הסיבה לאותן תקלות, במטרה למנוע הופעה שלהן בעתיד. המוצר הזה מציע גם תובנות ביחס לֶיעילות תהליכי הייצור של הלקוח. חוץ מזה, כלומר בנוסף למוצר DataMind AI, לרייזור יש מוצר נוסף (חדש יותר) ששמו בישראל (וגם מחוצה לה) הוא: Inspection AI. המוצר הזה, גם הוא מבוסס בינה מלאכותית, נועד לביצוע בקרת איכות אוטומטית לצורך זיהוי פגמים במוצרים בפס הייצור, ובפרט לזיהוי פגמים בתחמושת.
בארבעת החודשים האחרונים נראה שרייזור מצליחה (סוף כל סוף) לדלוור,
לממש את הפוטנציאל שהיא דיברה עליו בהנפקה לפני שלוש שנים,
לתרגם מילים יפות לעסקאות נאות.
זה מתחיל בדיווח מהשבעה בנובמבר, לפני ארבעה חודשים. דיווח על התקשרות בהסכמים להעמדת רישיונות למוצר ה- DataMind AI. רייזור חתמה על הסכם עם תאגיד רב לאומי שפועל בסקטור הכרייה, הסכם שבמסגרתו היא תפסק רישיונות תוכנה, שירותי הטמעה ורכישת חומרה, בהיקף כספי כולל של עד 31.2 מיליון דולר בשמונה שנים. לפי הדיווח של רייזור, להסכם הזה יש פוטנציאל התרחבות עתידי, כי ההסכם מתייחס רק ל-14 אתרי כרייה שמהווים פחות מ-20% מהיקף האתרים של הלקוח.
בכלל, באופן די טבעי, ההתקשרות הזאת זורעת לא מעט אופטימיות.
בדיווח לבורסה ההנהלה של רייזור מסבירה למה. זה מה שנכתב שם:
"להערכת החברה, העובדה שאחד מהתאגידים המובילים בעולם בתחומו, בחר להצטייד במוצר ה – DataMind AI של החברה בהיקף רחב ובפריסה גלובלית וזאת לאחר ביצוע שתי בדיקות היתכנות באתרי כרייה בדרום אפריקה, מהווה אינדיקציה משמעותית לנחיצות המוצר והערך שהוא נותן ללקוחות בשוק הכרייה. יתרה מזאת, החברה מעריכה כי הצטיידות רחבה מעין זו תסייע למאמצי השיווק הנוספים שהחברה מבצעת בתעשייה זו."
האופטימיות של ההנהלה הדביקה את המשקיעים, שהטיסו את המניה של רייזור ביום של הדיווח ב-300% (304 אם אתם מתעקשים על הנתון המדויק). והנה עברו חודשיים, והאופטימיות הזאת קיבלה חיזוק כשרייזור דיווחה על התקשרות נוספת – שוב העמדת רישיונות למוצר ה- DataMind AI, שוב לקוח רב לאומי (הפעם מתחום האנרגיה), וגם במקרה הזה – רייזור מזהה פוטנציאל התרחבות עתידי, היות שההסכם מתייחס ל- 7 תחנות כוח לייצור חשמל, שמהוות פחות מ-5% מאתרי הייצור של הלקוח.
רגע, יש המשך, יש עוד עסקה בדיוק לפני שבוע, ב-25 בפברואר 2024, רייזור דיווחה על אספקת מערכת Inspection AI (המערכת לזיהוי וסיווג אוטומטי של פגמים בתחמושת) לחברה ביטחונית גלובאלית. נכון להיום רייזור כבר סיפקה את המערכת הראשונה, והיא עוברת לשלב הבא, שבו היא תספק שלוש מערכות נוספות ללקוח במהלך השנה הנוכחית.
טרילוגיית העסקאות של רייזור מהחודשים האחרונים מוכיחה שיש ביקוש למוצרים שלה, ושהמוצרים שלה נותנים ערך ללקוחות, ערך שהלקוחות מוכנים לשלם עליו כסף. זה טוב, זה יפה, זה חשוב, זה מרשים, אבל זה לא מספיק. האתגר הבא של רייזור לאבס יהיה: "יותר". גם יותר רישיונות שימכרו ללקוחות הקיימים – וגם יותר לקוחות חדשים שיאמצו את המוצרים של רייזור – לקוחות שיבדקו את המוצר ויגידו "רוצה אני".כשזה יקרה, אם זה יקרה, כשלקוחות קיימים ולקוחות חדשים יתנו אמון במוצרים של רייזור, גם האמון של המשקיעים בחברה ובהנהלה שלה יחזור, ואז – אל תתפלאו אם שווי השוק ושער המניה בבורסה, יצמצמו את הפער הגדול שעדיין קיים מההנפקה.
בנימה אופטימית זאת, אנחנו נפרדים, לא לפני שאני אגיד תודה.
תודה לאסף ולבנימין, שני המאזינים הראשונים שתמכו בתוכנית והזמינו אותי לבירה,
תודה גם לכל המאזינות והמאזינים שדירגו את העיתונליסט בספוטיפיי ובאפל,
ותודה לכם כמובן: על ההאזנה, על הפירגון, וגם על הביקורת הבונה.
אם אהבתם את הפרק הזה, שתפו אותו עם החברים שלכם.
אני הייתי יניב רחימי, ואנחנו נשתמע בפרק הבא של העיתונליסט.
אין לראות באמור ייעוץ / שיווק השקעות או המלצה לפעול בניירות ערך. האמור הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. כל העושה פעולה על בסיס האמור עושה זאת על דעת עצמו. ליניב רחימי אין עניין אישי בניירות הערך המוזכרים.