היי אני יניב רחימי ואתם מאזינים לעיתונליסט. בתוכנית מוזכרות חברות שניירות הערך שלהן נסחרים בבורסה ולכן חשוב להזכיר, שהתוכנית לא מהווה ייעוץ השקעות, או המלצה לפעול בניירות ערך, היא למטרת אינפורמציה בלבד, ושלי אין עניין אישי בנושאים שנדון בהם. האזנה נעימה!
לפני חודשיים, זה קרה ב-12 ביולי 2023, התחילו להופיע במניה של דיסקונט השקעות (ובקיצור דסק"ש) סימנים למה שאפשר להגדיר "התלהבות לא רציונאלית". במשך שלושה ימי מסחר רצופים המניה של דסק"ש נסקה ב-29% ואת כל זה היא עשתה מבלי שדווח על איזה שהוא אירוע יוצא דופן. המרצע יצא מן השק רק ביום הרביעי של רצף העליות, כשדסק"ש דיווחה על חתימת הסכם למכירת האחזקות שלה בחברת מהדרין.
מי שעמד בצד השני (בצד הרוכש) היה יצחק תשובה. תשובה קנה את השליטה במהדרין באמצעות קבוצת דלק בתמורה ל-249 מיליון שקלים. התמורה בעסקה הייתה גבוהה ב-33% משער המניה של מהדרין בבורסה ערב הדיווח הדרמטי, וזה יכול להסביר למה המניה של דסק"ש (החברה שמכרה את המניות) עלתה באותו יום ב-16% נוספים, והשלימה זינוק של 50% בארבעה ימים.

אומנם העסקה למכירת האחזקה במהדרין בוצעה בפרמיה מרשימה מעל שווי השוק שלה בבורסה, אבל היא בוצעה בדיסקאונט לעומת השווי שבו מהדרין הופיעה בספרים של דסק"ש. העובדה הזאת הביאה את דסק"ש לרשום כבר בדוחות האחרונים (הדוחות לרבעון השני) הפסד של 115 מיליון שקלים. ולמרות זאת, ואף על פי כן, המשקיעים בשוק ההון אהבו את העסקה. הסיבה לכך היא שמימוש האחזקה במניות מהדרין הוריד קוף גדול מהכתף של דסק"ש ואבן ענקית מהלב של המשקיעים, כי הוא הבטיח את היכולת של דסק"ש לשרת את החוב הפיננסי הגדול שרובץ לפתחה בסוף השנה.
יתרות הנזילות של דסק"ש ליום 30 ביוני 2023 הסתכמו ב-550 מיליון שקל. זה הרבה, אבל לא מספיק. זה כמו לנסות להתקבל ללימודי רפואה עם ממוצע 90 בבגרויות וציון 700 בפסיכומטרי. למה זה לא מספיק? זה לא מספיק כי בסוף הרבעון השני היו לדסק"ש בקופה 550 מיליון שקל, ובסוף השנה הנוכחית דסק"ש נדרשת לבצע פירעונות קרן ותשלומי ריבית למחזיקים בשלוש סדרות האג"ח שלה בסכום מצטבר של 657 מיליון שקל.
העסקה למכירת האחזקה במניות מהדרין, זאת שנחתמה ב-17 ביולי והושלמה בדיוק חודש לאחר מכן, הגדילה את יתרת המזומנים ב-245 מיליון שקל ל-800 מיליון שקל, ובכך מילאה את הדלי של דסק"ש ואף מעבר לכך. כלומר, הודות להשלמת מכירת האחזקה במניות מהדרין לדסק"ש יש עכשיו את המקורות הנזילים הנדרשים לצורך ביצוע התשלום בסוף השנה.
בעוד שבזירה התזרימית בטווח הקצר דסק"ש נמצאת בפוזיציה נוחה, בגזרה המאזנית אלה אינם ימים כתיקונם, ואם לשפוט על פי השווי הנכסי הנקי של החברה, אלו ימים כקלקולם. שווי נכסי נקי (ובאנגלית NAV = Net Asset Value) הוא הפער בין שווי הנכסים של החברה, לבין היקף החוב שלה.
בתחילת השבוע הזה, השווי הנכסי הנקי של דסק"ש היה שלילי. זה אומר ששווי הנכסים שלה, היה נמוך מהיקף החוב שלה. הפער לא היה גדול, הוא לא היה משמעותי, והוא עבר בקלות מצד אחד של ציר המספרים לצד השני שלו. מהצד השלילי עם סימן המינוס, לצד החיובי עם סימן הפלוס.
הבעיה המהותית בשווי הנכסי הנקי של דסק"ש היא לא הסימן שליד השווי, אלא המגמה. כלומר, ה-NAV השלילי לא היה מובהק, אבל המגמה השלילית שלו מובהקת. דסק"ש התחילה את שנת 2022 עם NAV חיובי של 2 מיליארד שקל (קצת יותר) וזה אומר שלפני שנתיים (בערך) שווי הנכסים של דסק"ש היה גבוה מהיקף החוב הפיננסי שלה ב-2 מיליארד שקל. את השנה הנוכחית דסק"ש כבר פתחה עם NAV צנוע יותר של 576 מיליון שקל, ובמהלך השנה ה-NAV של דסק"ש ירד בהדרגה מדי רבעון, עד שהוא הגיע לשפל הנוכחי.

במהלך השבוע האחרון, דסק"ש עשתה מעשה. ביום שני המניות של נכסים ובנין קפצו ב-6%, וביום שלישי הן זינקו ב-12.5% נוספים. על מה ולמה? ביום רביעי התברר שדסק"ש רכשה מניות של נכסים ובנין בתמורה ל-20 מיליון שקל. עכשיו תבינו, מחזור המסחר היומי הממוצע במניות של נכסים ובנין עומד על 2.5 מיליון שקל. כלומר הרכישה של דסק"ש הייתה בסכום שגבוה פי 8 מהתמורה היומית הממוצעת במניה של נכסים ובנין.
בשבוע שעבר דסק"ש קנתה מניות של נכסים ובנין בתמורה ל-35 מיליון שקל. במקביל, הדירקטוריון של דסק"ש קיבל החלטה על "בחינת גיוס הון מבעלי המניות הקיימים של החברה בדרך של הנפקת זכויות לרכישת מניות רגילות". בעלי המניות הגדולים בדסק"ש: מגה אור ואלקו, הודיעה על הכוונה שלהם להשתתף בהנפקה.
בואו נעשה רגע סדר: הביקוש שדסק"ש הזרימה למניות של נכסים ובנין הקפיצו את השער שלהן. הקפיצה בשער המניה של נכסים ובניין, העלתה את שווי הנכסים של דסק"ש. העלייה בשווי הנכסים של דסק"ש העבירה את החברה ל-NAV חיובי. גם בשוק ההון, אלוהים עוזר למי שעוזר לעצמו.
98% משווי הנכסים של דסק"ש מגיעים הודות להחזקה שלה בחברות הציבוריות סלקום, נכסים ובנין ואלרון. העובדה הזאת יוצרת לדסק"ש בעת ובעונה אחת גם יתרון משמעותי וגם חיסרון מובהק. מצד אחד, השווי הנכסי הנקי של דסק"ש נמדד בתדירות יום יומית, ולפעמים גם תוך כדי המסחר בבורסה. מן הצד השני, הסחירות זאת מקנה לדסק"ש נזילות גבוהה. נזילות שבתקופה מאגרת תזרימית, ערכה לא יסולא בפז.
כדי לצלוח את שנת 2024 דסק"ש עשויה לממש אחוזים בודדים או יותר מהמניות שמוחזקות על ידה תוך שמירת השליטה בהן. מהלך כזה של הפצת מניות מתבצע בדרך כלל בדיסקאונט – בהנחה של אחוזים בודדים על מחיר המניה בבורסה.
אפשרות נוספת שעומדת בפני דסק"ש היא מכירה של כל האחזקה שלה באחת או יותר מהחברות הבנות. מהלך כזה של מכירת שליטה עשוי להתבצע בפרמיה מעל מחיר המניה בשוק. ממש כמו שקרה במקרה של מכירת השליטה במהדרין, אותו מהלך שבוצע במהלך הרבעון השלישי, שהבטיח את יכולת שירות החוב בסוף השנה.
מקור גיוס שהולך ומתרחק מדסק"ש זאת האפשרות למחזר חוב באמצעות הנפקות אג"ח. הירידה בשווי הנכסי של דסק"ש שהייתה בעבר כאב הראש של בעלי המניות בלבד, מטרידה היום גם את מחזיקי אגרות החוב של החברה. העובדה הזאת באה לידי ביטוי בעליה בתשואות האג"ח של דסק"ש שהגיעו לרמה של 14% – רמה שמגלמת את החשש של המשקיעים ביחס ליכולת של החברה לעמוד בהתחייבויות שלה במועדם.
כל עוד שווי הנכסים של דסק"ש שווה או עולה על החוב הפיננסי שלה, למחזיקי האג"ח של החברה יש סיבה טובה להעריך שהם יצאו מהשקעה שלהם כשכל תאוותם בידיהם. מימוש האחזקות בתמורה לשווי שלהם יאפשר את פירעון ההתחייבויות, ואלו כמובן בשורות נפלאות למחזיקי האג"ח – אבל באותה מידה הן בשורות איוב לבעלי המניות ובראשם החברות מגה אור ואלקו שכל אחת מהן מחזיקה בערך ב-30% מהמניות של דסק"ש שהשקיעו בחברה על מנת שהיא תניב להן ערך, ולא רק כדי שהיא תשרת את החוב עד שתהפוך לקבוצה ריקה מנכסים ומשווי.
נכון להיום שווי השוק של דסק"ש גבוה משמעותית מהשווי הנכסי הנקי שלה. דסק"ש נסחרת בבורסה לפי שווי שוק של 550 מיליון שקלים, בזמן שהשווי הנכסי הנקי שלה (כלומר ה-NAV) נמוך מ-100. הפער הזה, בין שווי השוק הגבוה ל-NAV הנמוך, הפער הזה מבטא את האפשרות שבה האחזקות שנותרו בדסק"ש ימומשו בפרמיה משמעותית מעל לשווי השוק שלהן. או, צפיה לכך ששווי השוק של החברות הבנות יעלה בשיעורים חדים.
דסק"ש מתייחסת לאפשרות הזאת והיא עושה את זה בדוח הדירקטוריון שפורסם במסגרת הדוח הרבעוני לפני פחות מחודש.
"הירידות החדות בשווקי ההון החל מסוף שנת 2022, השפיעו מהותית על השווי הנכסי הנקי של החברה ועל תשואות אגרות החוב שלה. אך לדעת החברה, שווי השוק של החזקות החברה אינו משקף את שווים הכלכלי של הנכסים המוחזקים על-ידיה. היתרות הנזילות וכן החזקותיה הסחירות בחברות מוחזקות הנקיות משעבודים, נותנות לחברה שהות סבירה ונאותה לנקוט בפעולות לשיפור השווי הנכסי של החברה בטרם תידרש למימושם בהתאם לצרכיה".
מה בעצם אומרת לנו כאן ההנהלה של דסק"ש? היא אומרת לנו שיש לה זמן להשביח את הנכסים שהיא מחזיקה בהם באופן שיאפשר למקסם את התמורה שהחברה תקבל כשיגיע המועד למכור אותם. כדי שזה יקרה, כדי שהתוכנית של הנהלת דסק"ש תקרום עור וגידים, כדי שהמניות של סלקום, נכסים ובנין, אלרון… יעלו בעשרות אחוזים – נדרשת רוח גבית מכיוון שוק ההון. אם הירידות בבורסה הן אלו שהביאו את דסק"ש ל-NAV אפסי, כנראה שהדרך ל-NAV חיובי משמעותי עוברת דרך עליות בשוק המניות.
בנימה אופטימית זאת, נאחל למחזיקי האג"ח ולבעלי המניות של דסק"ש שתכלה שנה וקללותיה, ותחל שנה וברכותיה. ולכם מאזינות ומאזינים יקרים – אני מבקש לאחל שנה טובה, שנה של בשורות טובות.
עד כאן לפעם זאת
אם אהבתם את הפרק, שתפו אותו עם החברים שלכם.
אני הייתי יניב רחימי, ואנחנו נשתמע בפרק הבא של העיתונליסט.
אין לראות באמור ייעוץ / שיווק השקעות או המלצה לפעול בניירות ערך. האמור הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. כל העושה פעולה על בסיס האמור עושה זאת על דעת עצמו. ליניב רחימי אין עניין אישי בניירות הערך המוזכרים.