עיתונליסט 046: סיכום אוקטובר, אאורה, ושלוש מופלאות


אילו ענפים הובילו את מדד ת"א-125 בחודש אוקטובר לעליה של 4.5%?
מי החברה ששווי השוק שלה חצה השבוע את רף ה-5 מיליארד שקלים?
איזה חברה תפלט ממדד הדאו-ג'ונס אחרי 25 שנים?
מה עומד מאחורי האכזבה של המשקיעים ממטא?
למה המשקיעים התלהבו מהדוח של אמזון?
ואילו דברים מעניינים נאמרו בשיחת הועידה של אלפאבית?

שלום, כאן יניב רחימי, ואתם מאזינים לעיתונליסט.
התוכנית לא מהווה ייעוץ השקעות, או המלצה לפעול בניירות ערך,
היא למטרת אינפורמציה בלבד, ולי אין עניין אישי בנושאים שנדון בהם.
האזנה נעימה!

חודש אוקטובר מאחורינו, וזאת הזדמנות טובה לעשות סיכום קצר. אז מה היה לנו באוקטובר? המשך הלחימה בעזה, העמקת הלחימה בלבנון, מתקפת טילים מאיראן, פעולת תַגמול של ישראל… ובכל זאת, ואף על פי כן, מדד ת"א-125 עלה החודש ב-4.5%, והגיע לשיא של כל הזמנים. כל זה קורה בזמן שבאותה תקופה, כלומר בחודש אוקטובר, מדד S&P 500 ירד ב-1%. אגב, מתחילת השנה, כלומר עד כה בשנת 2024 – שני המדדים הניבו תשואות חיוביות, ודי דומות: ת"א-125 עלה ב-17%, וה- S&P 500 עלה ב-20%.

אם נעשה זום אין לביצועים של המניות בבורסה בישראל בחודש אוקטובר, נגלה שיש שלושה סקטורים (שלושה ענפים) שמשכו את השוק המקומי למעלה.
במקום השלישי: מניות נפט וגז שקפצו באוקטובר ב-7.2%
במקום השני: מניות הבנייה שזינקו החודש ב-8.8%
ובמקום הראשון: מניות הביטוח שהמריאו ב-9.3%.

מנגד, הענפים שהכבידו על השוק, כלומר הסקטורים שמשכו את המדדים כלפי מטה הם:
א. ענף הביומד, שאיבד החודש 1.7%
ב. ענף כימיה גומי ופלסטיק, שירד ב-1%.

למעשה, המדד כימיה גומי ופלסטיק הוא המדד היחיד בבורסה בישראל, שהניב תשואה שלילית מתחילת השנה, תשואה שלילית של 2.5%. את הירידות במדד כימיה גומי ופלסטיק הובילה חברת איי.סי.אל – איי.סי.אל איבדה השנה 12.4%, והמשקל שלה במדד הוא 66%.

קיצר, חודש אוקטובר היה חודש טוב לשוק המניות בישראל, הרבה יותר טוב מכפי שהוא היה בארצות הברית, וזה גורם לי לתהות, ככה ביני ויבנכ: האם זה קורה למרות המלחמה, או שזה בעצם קורה בזכותה (וכשאני אומר "בזכותה" הכוונה לזה שהטובים מנצחים את הרעים).

מהשוק, מהמדדים, מהענפים – נעבור עכשיו למניות שעשו את השבוע בשוק ההון, ונפתח עם אאורה. לא בגלל שהשם של החברה הזאת מתחיל באותיות "אא" (כמו "א.א. מראות"), אלא בזכות זה שהשבוע שווי השוק של אאורה חצה לראשונה את רף ה-5 מיליארד שקלים.

כשצייצתי על זה (במה שנקרא היום X ובפעם היה ידוע בשם טוויטר) אחד העוקבים, עוקב ששווה לעקוב אחריו (אתם בטח מכירים) אברהם ברבי, צייץ בתגובה, שבתכלס אאורה לא שונה מאינבידיה – צוואר בקבוק בהיצע, וסיפורים על זה שהתחדשות עירונית זה העתיד. אם תשאלו אותי, אני חושב שהוא צודק בעניין צוואר הבקבוק, וגם לגבי הדיבורים על זה שהעתיד של ענף הנדל"ן למגורים נמצא בהתחדשות העירונית (כמו שבעולם הטכנולוגיה העתיד נמצא בבינה המלאכותית).

אבל בין אאורה לאינבידיה יש גם הרבה הבדלים, והנה דוגמא להבדל גדול אחד: לאינבידיה יש יתרון תחרותי – טכנולוגי, שקשה מאוד – מאוד לשכפל אותו. אני לא אומר שכל אחד יכול להתחרות מחר בבוקר על מכרזים של התחדשות עירונית,
אבל בואו נגיד את זה ככה – אני בטוח שגם יעקב אטרקצ'י (בעל השליטה והמנכ"ל של אאורה)  יסכים עם זה – שיותר קל להקים את בבורה, מאשר את ישבידיה.

בכל אופן, כך או אחרת, בעלי המניות באאורה לא יכולים להתלונן. בשנה האחרונה המניה של אאורה עלתה ב-128%, בשלוש השנים האחרונות היא זינקה ב-313% ובחמש שנים? היא המריאה ב-752%.

"התחדשות עירונית". מי היה מאמין שצמד מילים כזה משמעמם יכול להפוך להיות מושג כל כך סקסי, כמעט – כמו בינה מלאכותית.

אפרופו בינה מלאכותית – השבוע נפל דבר באחד המדדים החשובים ביותר בארצות הברית. אחרי תקופה ארוכה של 25 שנים, אינטל נפלטת ממדד הדאו-ג'ונס, ואת מקומה תתפוס… אנבידיה. אינטל, שפעם הייתה החברה הדומיננטית והמובילה בעולם ייצור השבבים, די פספסה את הגל של הבינה המלאכותית.

לפי דיווח שהתפרס ברויטרס, לפני שבע שנים לאינטל הייתה הזדמנות לקנות נתח של 15% ממעבדת מחקר של בינה מלאכותית קטנה וצעירה, תמורת מיליארד דולר במזומן. למעבדה הזאת קוראים Open AI – שלפני שנתיים (בנובמבר 2022)
השיקה לציבור הרחב את… Chat GPT. באינטל דנו בֶאפשרות ההשקעה הזאת במשך כמה חודשים, ובסופו של דבר, כפי שכולנו יודעים, הוחלט לוותר על ההזדמנות.

בשנה האחרונה אינטל איבדה מחצית משווי השוק שלה, והמניה שלה הייתה בעלת הביצועים הגרועים ביותר במדד הדאו ג'ונס. ובמדדים, כמו במדדים, הכוכבים הדועכים נפלטים, והכוכבים הזורחים מצטרפים. ומשבוע הבא, אחרי 25 שנים, מדד הדאו-ג'ונס – בלי אינטל, אבל עם אנבידיה.

מאאורה הישראלית, במעבר חד, למטא האמריקאית. למה מעבר חד? קודם כל, עם כל הכבוד לשווי השוק של אאורה, שהוא במיליארדים ובשקלים, אז כשאנחנו עוברים למטא, אחת משבע המופלאות, השווי הוא בטריליונים ובדולרים. חוץ מזה, אם השבוע הזה היה שבוע חגיגה למשקיעים באאורה, אז למשקיעים במטא הוא לא היה מי יודע מה.

מטא, החברה האם של פייסבוק, אינסטגרם ווואטסאפ, פרסמה השבוע (ביום רביעי בלילה) את הדוח שלה לרבעון השלישי, והמניה שלה הגיבה למחרת (ביום חמישי) בירידה של 4%.

לפני שנכנס לעובי הקורה, ל"למה וכמה", בואו נכניס את הדברים לפרופורציות: עד לפרסום הדוח לרבעון השלישי, בתקופה של 12 חודשים, המניה של מטא זינקה ב-99%. מפרסום הדוח, בשני ימי המסחר האחרונים, המניה של מטא ירדה ב-4%. זה לא נעים – אני מבין, אבל תודו – שזה גם לגמרי לא נורא.

אז מה היה בו, בדוח של מטא, שאכזב את המשקיעים? ההכנסות היו בהתאם לציפיות (אין כאן דרמה) והרווח הנקי למניה היכה את הציפיות והיה גבוה מהן ב-15% (שזה דבר טוב, כמובן).

אז למה בכל זאת המניה של מטא ירדה? כמה דברים: דבר ראשון, ההנהלה סיפקה תחזית פושרת להכנסות ברבעון הרביעי. מה זה אומר "פושרת"? זה אומר שהיא בהתאם לציפיות. היא לא מרגשת את המשקיעים. להיפך. דבר שני, בשיחת הועידה של מטא נאמר, שבחברה ממשיכים לצפות לעליה משמעותית בהשקעות ההוניות (כלומר ב- CapEx) בשנת 2025.

זה מה שמארק צוקרברג אמר בשיחת הועידה למשקיעים שהתקיימה השבוע
(קצת ארוך, אבל שווה להקשיב)

"עכשיו זה הזמן בשנה ב-Meta שבו אנחנו מתכננים את התקציב שלנו לשנה הבאה. זה עדיין בתהליך, אבל רציתי לשתף בכמה דברים שבלטו לי בזמן שעברנו את התהליך הזה עד כה. ראשית, ברור שיש הרבה הזדמנויות חדשות להשתמש בבינה מלאכותית כדי להאיץ את עסקי הליבה שלנו, שאמורים להיות בעלי החזר ROI חזק במהלך השנים הקרובות, אז אני חושב שעלינו להשקיע שם יותר. שנית, השקעות ה-AI שלנו ממשיכות לדרוש תשתית רצינית, ואני מצפה להמשיך ולהשקיע משמעותית גם שם. עוד לא החלטנו על תקציב סופי, אבל אלו חלק מהמגמות ומהכיוונים שאני רואה."

עכשיו תחליטו אתם, אם "עליה משמעותית בהשקעות"
זה בהכרח דבר רע, או שאולי זה דווקא משהו טוב.

אחרי שמטא אכזבה את המשקיעים ביום רביעי, ביום חמישי הגיעה אמזון והפיחה בהם תקווה. כן, גם אמזון היא אחת משבע המופלאות, וגם היא פרסמה השבוע את הדוח שלה. אם הדוח של מטא שלח את המניה שלה לירידה של 4%, אז הדוח של אמזון שלח את המניה שלה לעליה של 6%. מה גרם למשקיעים להתלהב מהדוח של אמזון? ובכן, התוצאות של אמזון ב-Q3 היו מעל לציפיות, גם בשורה העליונה, וגם בשורה התחתונה.

בשורה העליונה – ההכנסות של אמזון הסתכמו ב- 158.9 מיליארד דולר, והיו 1% מעל לציפיות (לא דרמה). הנקודה המעניינת היא שברבעון השלישי של 2024 ההכנסות צמחו ב- 11% לעומת הרבעון השלישי של 2023. זה היה הרבעון השמיני ברציפות שבו אמזון מציגה צמיחה רבעונית של 13-11 אחוזים. אם לחברות שיש להן מחזור פעילות נמוך – לא קל ולא פשוט להציג צמיחה דו ספרתית באופן עקבי, רק תחשבו איזה הישג זה לענקית כמו אמזון – שבכל רבעון מציגה הכנסות של יותר מ-100 מיליארד דולר.

בשורה התחתונה – הרווח למניה, ה-EPS של אמזון, הגיע ל-1.43$, והוא היה גבוה ב-23% מהציפיות (וזה כבר כן דרמה, ודרמה מחייבת הסבר). אמזון הצליחה להפתיע את המשקיעים, עם רווח למניה שהיה גבוה משמעותית מהתחזיות, בזכות שיפור משמעותי ברווחיות התפעולית. הרווחיות התפעולית של אמזון הגיעה לשיא של 11%, בזמן שהמשקיעים ציפו לרווחיות תפעולית של 9.3%. זה אומר שמכל הכנסה של 100$ אמזון נשארת עם רווח תפעולי (כלומר לפני מימון ומסים) של 11$. כשההכנסות שלך הן 100$, זה לא באמת משנה אם אתה נשאר עם 11$ או 9.3$ (כמו שהמשקיעים צופים). אבל כשאתה רושם ברבעון הכנסות של יותר מ-100 מיליארד דולר, אז כל פיפס ברווחיות הוא… דרמה.

ועניין אחרון לגבי אמזון, נקודה למעקב בדוחות הבאים: ברבעון האחרון (הרבעון השלישי של 2024) תזרים המזומנים החופשי של אמזון הסתכם ב-45 מיליארד דולר. זה המון, אבל זה פחות מתזרים המזומנים החופשי שהחברה ייצרה ברבעון הקודם.

למה זה קורה? למה תזרים המזומנים החופשי של אמזון ירד? זה לא בגלל שהיא מייצרת פחות מזומנים מהפעילות השוטפת שלה, אלא בגלל זה שההשקעות שלה גדלות בקצב מאוד מאוד גבוה. למעשה, אנחנו יכולים לומר את הדבר הבא: תזרים המזומנים החופשי של אמזון ב-Q3 ירד, בגלל שהעלייה בהשקעות הייתה חדה ומשמעותית יותר, מהעליה בתזרים המזומנים שהחברה ייצרה מהפעילות השוטפת שלה. הנתון הזה (של הירידה בתזרים המזומנים החופשי) הוא חסר משמעות, הוא רעש קרע – כל עוד הוא לא הופך למגמה.

חברה נוספת בקבוצת שבע המופלאות (בקבוצה של ה- Magnificent Seven) שפרסמה בשבוע שחלף את הדוח שלה לרבעון השלישי, היא אלפאבית (החברה האם של גוגל).

על אלפאבית דיברנו בהרחבה בפרק 36 בעיתונליסט ( פרק שנקרא: "מי לא מכיר את גוגל") ומאזינות ומאזינים שרוצים להתרענן – בהחלט מוזמנים להאזין שוב. היום אני רוצה לדבר ממש בקצרה על התוצאות של אלפאבית ברבעון האחרון, ולהתעכב על כמה דברים מעניינים שנאמרו בשיחת הועידה.

אז לגבי התוצאות של אלפאבית – במשפט אחד – החברה הכתה את הציפיות. בשני משפטים: ההכנסות הסתכמו ב-88.3 מיליארד דולר, שזה 2% מעבר לציפיות, והרווח הנקי למניה (ה-EPS) עמד על 2.12$, שזה כבר 15% מעל לממוצע תחזיות האנליסטים.

ההפתעה לטובה בשורה התחתונה מגיעה הרבה בזכות הסעיף "הכנסות אחרות", סעיף שברבעון האחרון תרם לאלפאבית הכנסות של 3.2 מיליארד דולר, בעוד שברבעון המקביל, הוא הסב לחברה הפסד זניח. אגב, אם נצלול (לרגע) לסעיף הכנסות אחרות, נגלה שחלק הארי של השיפור בסעיף הזה מגיע הודות ל"רווחים מניירות ערך".

48 שעות אחרי שאלפאבית פרסמה את הדוח שלה לרבעון השלישי, התפניתי לקרוא בעיון את התמלול של שיחת הועידה למשקיעים. קובץ בן 25 עמודים, שהוא אוצר בלום של מידע וידע. יש דברים שאפשר ללמוד משיחת ועידה, שאי אפשר להבין מהדוחות הכספיים.

אני לדוגמא לא ידעתי ששלושה מעובדי גוגל (לא פחות), שניים בהווה ואחד שעבד בחברה עד לפני שנה, זכו בשנת 2024 בפרס נובל. המנכ"ל של אלפאבית, סונדאר פיצ'אי, טרח להזכיר את זה, כשהוא ביקש לברך את דמיס הסביס וג'ון ג'מפר – שזכו בפרס נובל לכימיה, ואת ג'פרי הינטון שזכה בפרס נובל לפיסיקה. אגב, הינטון התפטר מגוגל בשנה שעברה, והתבטא על הסכנות שהבינה המלאכותית עלולה להביא.

לא רק רכילות יש שם בשיחות הועידה למשקיעים… אלא גם נתונים כמותיים, סופר חשובים, ששופכים הרבה אור וצבע על הדוחות הכספיים. כמו זה שלפי פיצ'אי, נכון להיום יותר מרבע מכל הקוד החדש בגוגל נוצר על ידי AI. או זה שבארבעת הרבעונים האחרונים ההכנסות של YouTube ממודעות וממינויים עלו על 50 מיליארד דולר. ושמה עומד מאחורי הירידה בהוצאות הנהלה וכלליות, זה "בעיקר חיובים נמוכים יותר עבור עניינים משפטיים ואחרים."

קיצר, ממליץ בחום לכל המאזינים, לא לפספס את שיחות הועידה למשקיעים, ואם פספסתם, תמיד אפשר להאזין להקלטה או לקרוא את התמלול של השיחה.

כאן באתר כבר מחכה לכם עמוד שבו ריכזתי:
את כל הקישורים, לכל שיחות הועידה והתימלולים, של כל אחת משבע המופלאות.
יש שם חומר האזנה וקריאה שמספיק לשבוע שלם. שבוע שלם שבסופו נפגש כאן שוב.

כאן אנחנו נפרדים.
אם אהבתם את הפרק הזה, שתפו אותו עם החברים שלכם.
אני הייתי יניב רחימי, ואנחנו נשתמע בפרק הבא של העיתונליסט.


אין לראות באמור ייעוץ / שיווק השקעות או המלצה לפעול בניירות ערך. האמור הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. כל העושה פעולה על בסיס האמור עושה זאת על דעת עצמו. ליניב רחימי אין עניין אישי בניירות הערך המוזכרים.