עיתונליסט 017 – מטא דוחות רבעון שני 2023


היי אני יניב רחימי ואתם מאזינים לעיתונליסט. בתוכנית מוזכרות חברות שניירות הערך שלהן נסחרים בבורסה ולכן חשוב להזכיר, שהתוכנית לא מהווה ייעוץ השקעות, או המלצה לפעול בניירות ערך, היא למטרת אינפורמציה בלבד, ושלי אין עניין אישי בנושאים שנדון בהם. האזנה נעימה!


בשבוע שעבר META פרסמה את הדוחות לרבעון השני של 2023, ובתגובה, בשני ימי המסחר שלאחר מכן המניה שלה קפצה ב-9% והשלימה בפרק זמן קצר של שמונה חודשים בלבד זינוק של 266%.

בפרק היום:
נבין למה המשקיעים התלהבו מהדוחות של META,
נגלה ש- META גילתה את שוק האג"ח באיחור לא אופנתי,
נרחיב על תזרים המוזמנים החופשי שחזר לעלות,
נדבר על בינה מלאכותית, ועל השימוש ש META עושה ב-AI,
נתייחס למצבת העובדים ולגלי הפיטורים האחרונים,
ונקנח עם תחזיות להמשך השנה ולשנת 2024.

01. המטא-וורס מכניס את הרווח של META לרוורס

התוצאות של META היכו את הציפיות של המשקיעים. המשקיעים ציפו להכנסות של 31 מיליארד דולר, META רשמה הכנסות של 32 מיליארד דולר. המשקיעים ציפו לרווח של $2.92 למניה, META הציגה רווח של $2.98 למניה. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד (כלומר לעומת Q2/2022) META מציגה עליה של 12% ברווח התפעולי, קפיצה של 16% ברווח הנקי, וזינוק של 21% ברווח למניה. השיפור הזה מגיע למרות שברבעון השני השנה META סבלה גם מהוצאות משפטיות חריגות, וגם מעלויות ארגון מחדש. ככה שבמבחן התוצאה – META גם הכתה את הציפיות של המשקיעים, וגם הציגה שיפור בתוצאות ביחס לרבעון המקביל. אבל אל תתנו לעובדות האלו לבלבל אתכם, כי לא הכל שושנים ורווחים בממלכה של צוקרברג.

ההכנסות והרווחים של META מגיעים משני מגזרי פעילות: מגזר Family of Apps – שמייצג את הפעילות של משפחת האפליקציות (פייסבוק, אינסטגרם, מסנג'ר ווואטסאפ) ומגזר ריאליטי לאבס – שמרכז את הפעילות בתחום המטא-וורס.

הרווחים העצומים של META מפרסום במשפחת האפליקציות, מחפים על ההפסדים הגדולים שלה מתחום המטא-וורס. ברבעון האחרון כמעט 30% מהרווח של משפחת האפליקציות נמוג כלא היה בגלל ההפסד מהפעילות בתחום המטא-וורס.

ההפסדים מהפעילות בתחום המטא-וורס עולים על כל דמיון, ורק בשנתיים וחצי האחרונות הם הסתכמו ב-32 מיליארד דולר. וזה, לא משהו שהולך להשתפר בעתיד הקרוב. להיפך. בשל מאמצי הפיתוח המתמשכים בתחום המציאות המדומה (VR) והמציאות הרבודה (AR) – בהנהלה של META מצפים שההפסדים התפעוליים של מגזר ריאליטי לאבס יגדלו באופן משמעותי משנה לשנה.

02. META מגלה את שוק האג"ח באיחור

ל- META יש יתרת נזילות גבוהה של 53 מיליארד דולר, ומצד שני, יש לה חוב פיננסי שמסתכם ב-18 מיליארד דולר. נושא החוב הפיננסי די חדש בחברת META. הנפקת האג"ח הראשונה התבצעה באוגוסט שנה שעברה, והנפקת האג"ח השנייה שלה התרחשה במאי השנה (במהלך הרבעון האחרון).

בשנה האחרונה יחס המינוף של META נמצא במגמת עליה מובהקת. לפני שנה (לפני הנפקות האג"ח) יחס המינוף עמד על 35% בלבד. לפני חצי שנה (אחרי הנפקת האג"ח הראשונה) יחס המינוף כבר עמד על 48%, ובדוחות האחרונים (אחרי הנפקת האג"ח השנייה) יחס המינוף של META מגיע ל-54%. כשחברה מגדילה את ההתחייבויות שלה באמצעות הנפקות אג"ח, ובמקביל היא מקטינה את ההון שלה על ידי רכישה עצמית של מניות, המינוף, שהוא היחס בין ההתחייבויות (שגדלות) להון (שקטן), עולה.

מטא - חוב לטווח ארוך אגח

03. תזרים המזומנים החופשי חוזר לעלות

רק לפני שלושה רבעונים (לפני פחות משנה) תזרים המזומנים החופשי של META הגיע לשפל של 173 מיליון דולר בלבד. והנה, ברבעון האחרון הוא כבר הסתכם ב-11 מיליארד דולר, והוא היה גבוה ב-60% מתזרים המזומנים החופשי ברבעון הקודם, וב-150% מתזרים המזומנים החופשי ברבעון המקביל.השיפור בתזרים המזומנים החופשי של META מגיע הודות לשילוב של: עליה בתזרים מפעילות שוטפת, וירידה בהשקעות.

META הנמיכה את תחזית ההשקעות שלה לשנת 2023 ב-10% וזה נובע: גם הודות לחיסכון בעלויות, וגם בגלל עיכובים בפרויקטים, עיכובים שמביאים לדחייה של השקעות (לא לביטול שלהן).זאת הסיבה ש META מצפה שההשקעות שלה יעלו בשנת 2024. השקעות שיבוצעו במיוחד לצורך תמיכה בָפעילות בתחום הבינה המלאכותית (ה-AI).

מטא - תזרים מזומנים חופשי

04. בינה מלאכותית (AI)

את השימושים שמטא עושה ב-AI  אפשר לחלק לשלושה תחומים: משתמשים, מפרסמים ועובדים.

נתחיל עם המשתמשים. קטגורית התוכן הצומחת ביותר בפיד של פייסבוק, היא תוכן מומלץ מחשבונות שהמשמשים בכלל לא מכירים. ההמלצה על התכנים מבוססת על טכנולוגיית AI. היכולת לרתק את המשתמשים לטלפון או למחשב מגדילה את זמן המסך, ומאפשרת להגדיל את ההכנסות מפרסום.

נעבור למפרסמים. META מציעה למפרסמים שלה כלי פרסום שונים שמבוססים על טכנולוגית AI – כמו הכלי שמאפשר למפרסמים לחזות ביצועים של מודעות באמצעות בינה מלאכותית, או הכלי שמחולל עיבוד אוטומטי של טקסט ועיבוד תמונה על ידי AI כמובן.

ונסיים עם העובדים. META עושה שימוש ב-AI גם לצרכים פנימיים במטרה לשפר את הפריון ולהעלות את היעילות. הבינה המלאכותית עוזרת למהנדסי התוכנה לכתוב יותר שורות קוד בזמן קצר יותר. לעשות יותר בפחות זה אומר: יותר רווחים, עם פחות עובדים.

05. מצבת העובדים של META

נכון ליום 30 ביוני 2023 META מעסיקה 71,469 עובדים, ועד סוף ספטמבר השנה היא תיפרד מ-5,000 עובדים נוספים. במהלך ארבעת הרבעונים האחרונים META פיטרה קצת יותר מ-20,000 עובדים, ומצבת העובדים שלה התכווצה ב-24%. זה אומר שאחד מכל ארבעה עובדים פוטר.

גלי הפיטורים הגדולים הסתיימו. במהלך שנת 2024 META תחזור לגייס עובדים חדשים בעיקר בתחומי מפתח, בדגש על עובדים בתפקידים טכניים, שעלות ההעסקה שלהם גבוהה. לכן ההנהלה מצפה לראות בשנה הבאה עלייה בהוצאות השכר.

מטא - מצבת העובדים

אם נרים לרגע את העיניים מהדוחות של הרבעון השני,

ונשלח מבט אל מעבר לשנה הנוכחית, נגלה את הדברים הבאים:

מגמת הירידה במספר העובדים שאפיינה את 2023 מגיעה לקיצה,
ובשנת 2024 META תשוב לגייס עובדים חדשים,
מה שיבוא לידי ביטוי בעליה בהוצאות השכר.

מגמת הירידה בהשקעות שגם היא אפיינה את 2023 גם מסתיימת,
וב-2024 META צפויה להגדיל את ה- CapEx שלה,
מה שילחץ על תזרים המזומנים החופשי.

מגמת ההפסדים של מגזר ריאליטי לאבס שאפיינה את שנת 2023,
תתרחב ותעמיק בשנת 2024 לנוכח השקעות במטא-וורס,
ותהווה משקולת על הרווח של META.

מטא - תחזית לשנת 2024

בשנה האחרונה META יישמה מהלכי התייעלות אגרסיביים, ואין ספק שלמהלכים האלו יש מניות בהתאוששות בשער המניה של META. איך לדעתכם יגיבו המשקיעים כשהם יראו שהוצאות השכר מתחילות לעלות, שהיקפי ההשקעות חוזרים להתרחב, שההפסדים מתחום פעילות המטא-וורס ממשיכים להעמיק?

אם תשאלו אותי, אני מעריך שהמשקיעים יגלו הבנה וינהגו בסלחנות –
כל עוד העלייה ברווחים מפרסום בפייסבוק, אינסטגרם, מסנג'ר וואטסאפ,
תהיה גדולה יותר מהעלייה בהפסדים מהפעילות בתחום המטא-וורס.

אחרי הכל, למטא לא היה שום סיכוי להפוך לחברה שאנחנו מכירים היום
אם היא לא הייתה מגייסת עובדים יקרים, אם היא לא הייתה מבצעת השקעות עתק, אם היא לא הייתה הולכת אחרי החזון שלה.
ב-2004 זאת הייתה הרשת החברתית, ב-2024 זאת המציאות המדומה והרבודה.

בנימה אופטימית זאת, אנחנו נפרדים
אם אהבתם את הפרק, שתפו אותו עם החברים שלכם.
אני הייתי יניב רחימי, ואנחנו נשתמע בפרק הבא של העיתונליסט.


אין לראות באמור ייעוץ / שיווק השקעות או המלצה לפעול בניירות ערך. האמור הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. כל העושה פעולה על בסיס האמור עושה זאת על דעת עצמו. ליניב רחימי אין עניין אישי בניירות הערך המוזכרים.