היי אני יניב רחימי ואתם מאזינים לעיתונליסט. בתוכנית מוזכרות חברות שניירות הערך שלהן נסחרים בבורסה ולכן חשוב להזכיר, שהתוכנית לא מהווה ייעוץ השקעות, או המלצה לפעול בניירות ערך, היא למטרת אינפורמציה בלבד, ושלי אין עניין אישי בנושאים שנדון בהם. האזנה נעימה!
השבוע ביום שלישי בשעות הצהריים (לפני פתיחת המסחר בארצות הברית), ספוטיפיי פרסמה את הדוחות לרבעון השני של 2023, ובתגובה – המשקיעים שלחו את המניה שלה לירידה חדה של 14%. אגב, ביום למחרת פרסום הדוח, המניה של ספוטיפיי תיקנה ועלתה ב-6%. למה המשקיעים התאכזבו מהדוחות של ספוטיפיי? מה ההנהלה עושה כדי לשפר את התוצאות בעתיד? ומה צפוי לנו ברבעונים הקרובים? על כך ועוד, בפרק הזה.
נפתח עם המצוי לעומת החזוי, כלומר עם המציאות (התוצאות בפועל), לעומת התחזיות של ההנהלה. בכל מה שקשור למספר המשתמשים, הנתונים בפועל היו טובים יותר מהתחזית. מספר המשתמשים הפעילים בחודש הגיע לרמה של 551 מיליון, הרבה מעבר לתחזית של ההנהלה שהעריכה שמספר המשתמשים הפעילים יגיע ל-530 מיליון.

מספר המנויים של ספוטיפיי (אלו שמשלמים דמי מנוי חודשיים) הסתכם ב-220 מיליון, וגם הוא היה גבוה יותר מתחזית ההנהלה שהעריכה שמספר המנויים יגיע ל-217 מיליון. הנתון הזה קריטי מסיבה פשוטה אחת – 87% מההכנסות של ספוטיפיי מגיעים ממנויי הפרימיום, ולכן ככל שהמספר שלהם עולה, הרי זה משובח. אלו היו הבשורות הטובות.
הבשורות הרעות מגיעות מהכיוון של הדוחות הכספיים. זה מתחיל בהכנסות, שהסתכמו ב-3 מיליארד ו-177 מיליון יורו, וגירדו בקושי את התחזית להכנסות של 3 מיליארד ו-200 מיליון יורו. זה ממשיך עם הרווחיות הגולמית שהסתכמה ב-24.1% ופספסה את תחזית ההנהלה לרווחיות גולמית של 25.5%. וזה מגיע עד להפסד התפעולי שהסתכם ב-247 מיליון יורו, כפול מהתחזית להפסד צנוע יותר של 129 מיליון יורו בלבד.
אז למה ספוטיפיי פספסה את התחזיות של ההנהלה? למה הרווחיות הגולמית הייתה נמוכה מהתחזית של ההנהלה, ולמה ההפסד התפעולי היה גבוהה יותר מה- Guidance? בספוטיפיי טוענים שגם הרווחיות הגולמית וגם ההפסד התפעולי הושפעו לרעה בעיקר מהוצאות שקשורות לפעולות התייעלות והפחתת עלויות. במילים אחרות, בספוטיפיי אומרים לנו את הדבר הבא: אתם, בעלי המניות, משלמים היום (ברבעון השני) את המחיר הנדרש לצורך שיפור התוצאות ברבעונים הבאים. עכשיו זורעים בדמעה, אחר כך קוצרים ברינה.
בואו נתמקד רגע בגורמים בפגעו ברווחיות הגולמית. הגורמים האלו כוללים: הוצאה של 6 מיליון יורו לפיצויים לעובדים שפוטרו, ירידה של 7 מיליון יורו בערך הנדל"ן ומחיקה של 39 מיליון יורו של נכסי תוכן וסיומי חוזים. אם מנטרלים את כל ההוצאות האלו, (ואם תרצו: אם לסבתא היו גלגלים) אז הרווחיות הגולמית ברבעון השני הייתה מגיעה ל-25.5% הפלא ופלא – בדיוק כמו התחזית של ההנהלה.

ספוטיפיי מספקת הסברים גם להפסד התפעולי שהתנפח, ובדוח אפשר למצוא את רשימת ההתאמות, רשימת ההוצאות החריגות, שאם רק תנטרלו אותן, אם רק תתייחסו אליהם כאל אירועים חד פעמיים, תגלו שההפסד התפעולי ברבעון השני הסתכם ב-112 מיליון יורו, והוא היה נמוך ביחס לתחזית שדיברה על הפסד של 129 מיליון יורו.
אגב, החולשה בתוצאות העסקיות של ספוטיפיי לא מסתיימת בדוח רווח והפסד, והיא באה לידי ביטוי גם בדוח על תזרימי המזומנים שלה. לספוטיפיי יש אומנם תזרים מזומנים חיובי, ותזרים מזומנים חיובי זה דבר חיובי כמובן, אבל הוא נמוך. כמה נמוך? ברבעון האחרון (הרבעון השני של 2023) תזרים המזומנים החופשי של ספוטיפיי הגיע ל-9 מיליון יורו בלבד, ואתם בוודאי תסכימו איתי שאלו מספרים זניחים לחברה עם הכנסות של 3 מיליארד יורו ברבעון.
מה עושה ספוטיפיי כדי לשפר את התוצאות העסקיות שלה? מה היא עושה כדי שהביצועים שלה יהיו טובים יותר? (ואם תרצו, רעים פחות?) אז דבר ראשון, היא מנסה לצמצם הוצאות, וצמצום הוצאות (אתם יודעים) עובר דרך פיטורי עובדים. בשנת 2018 (השנה שבה ספוטיפיי הונפקה בנסדק) מספר העובדים הממוצע בחברה עמד על 3,651. פאסט פורוורד חמש שנים לאחר מכן, ב-31 בדצמבר 2022, מצבת העובדים של ספוטיפיי כבר הגיעה לשיא של 10,151 עובדים.
מתחילת 2023 אפשר לראות שינוי במגמה, וספוטיפיי עברה מגיוס עובדים, לצמצום עובדים. בשני הרבעונים האחרונים מצבת העובדים של החברה ירדה, ונכון ל-30 ביוני 2023 (נכון לסוף המחצית הראשונה של השנה) ספוטיפיי מעסיקה 9,473 עובדים במשרה מלאה. ירידה של 7% מהשיא.

המאמצים של ספוטיפיי לצמצם עלויות לא מסתיימים בפיטורי עובדים. המנכ"ל, דניאל אק, מדבר כבר כמה רבעונים על הכוונה להפוך את ספוטיפיי לחברה יעילה יותר, וזה מה שהוא אמר בשיחת הועידה שהתקיימה לפני שלושה חודשים מיד אחרי פרסום הדוחות לרבעון הראשון:
"אין ספק שהפכנו להיות רזים יותר בששת החודשים האחרונים, אבל ההתקדמות הזו עדיין בשלב מוקדם של השתקפות במצב הפיננסי שלנו. הפעולות שנקטנו, יחד עם הזדמנויות אחרות להפחתת ההוצאות בתחומים כמו שיווק, ייצור תוכן ונדל"ן, אמורות להוביל להתקדמות מתמדת של מדדי מפתח לאורך השנה… כל אלה הופכים אותי לשורי עוד יותר לגבי המשך 2023 ואילך."
צמצום הוצאות, התייעלות, פיטורי עובדים, זה הצעד הראשון של ספוטיפיי, אבל בהחלט לא המהלך האחרון. לצד השאיפה להקטין הוצאות, במקביל לזה, ההנהלה רוצה להגדיל את ההכנסות של החברה.
השבוע, 24 שעות לפני פרסום הדוחות לרבעון השני, נחת אצלי בתיבת הדואר האלקטרוני מייל מספוטפיי שבישר שהמחיר של דמי המנוי משתנה מ-31.9 שקל לחודש ל-35.9. ספוטיפיי מעלה את דמי המנוי ב-4 שקלים לחודש. למה? זה ההסבר שהופיע במייל:
"אנחנו מעלים את המחיר כדי שנוכל להמשיך להשקיע בפיצ'רים, להציע עוד חידושים במוצר שלנו ולספק לכם את חוויית השימוש הטובה ביותר"
הנימוק של ספוטיפיי לעליה בדמי המנוי: השקעה בפיצ'רים, הצעת חידושים, חוויית שימוש… תרשו לי להציע הסבר נוסף?
בשלושת הרבעונים האחרונים, ספוטיפיי מציגה ירידה בהכנסה החודשית הממוצעת מלקוח. בתקופה של תשעה חודשים, ההכנסה החודשית הממוצעת מלקוח ירדה ב-8% מ-4.63 יורו, לרמה של 4.27 יורו. זה קורה בעיקר על ההתחזקות של היורו כנגד הדולר. ספוטיפיי מוכרת גם בדולרים, אבל את התוצאות שלה היא מציגה ביורו. לפני שנה, כל דולר שספוטיפיי קיבלה מהמנויים שלה, היה שווה יורו אחד. והיום, בגלל ההחלשות של הדולר, אותו דולר שספוטיפיי מקבלת, שווה רק 0.9 יורו.
אז מתי העלאת דמי המנוי תבוא לידי ביטוי בתוצאות של ספוטיפיי? בגלל שהשינוי בתעריפים הוכרז רק בסוף יולי, הוא יכנס לתוקף רק בחיוב של אוגוסט, ויבוא לידי ביטוי רק בספטמבר. ולכן, את ההשפעה המלאה של העלייה בדמי המנוי אנחנו נראה רק בדוחות של הרבעון הרביעי.
מה הלאה? ברבעון הקרוב (הרבעון השלישי של 2023) ההנהלה של ספוטיפיי צופה שיפור ביחס לרבעון המקביל, ולפי תחזית ההנהלה: ההכנסות יצמחו ב-9% ויסתכמו ב-3.3 מיליארד יורו, הרווחיות הגולמית תשתפר, מ-24.7% ותגיע ל-26%, ההפסד התפעולי יצטמצם מ-228 מיליון יורו ל-45 מיליון יורו, ומספר המנויים המשלמים יגדל ב-4 מיליון ויסכם ב-224 מיליון.
ברבעון הרביעי (הרבעון האחרון של השנה) אנחנו כבר אמורים לראות את ההשפעה המלאה של העלאת מחירי החבילות למשתמשים המשלמים. זה מהלך שצפוי להביא גם לעליה בהכנסות, וגם לשיפור ברווחיות.
בטווח הארוך יותר (אם נסתכל לעבר שנת 2024 וצפונה) ספוטיפיי צריכה לעבור לרווחיות, ולהציג תזרימי מזומנים משמעותיים הרבה יותר כדי להצדיק את שווי השוק שלה שנכון להיום עומד על 27 מיליארד דולר.
שער המניה הנוכחי של ספוטיפיי הוא 149 דולר והוא זהה לשער המניה של ספוטיפיי בסוף יום המסחר הראשון של החברה בבורסה. שימו לב למה שקרה בחמש השנים שחלפו מאז שספוטיפיי הפכה לחברה ציבורית: ההכנסות ומספר המנויים המשלמים הוכפלו פי 2.5, אבל שער המניה? הוא נשאר במקום.
זה לא תמיד היה ככה, עד פברואר 2021 המניה של ספוטיפיי נסקה והגיע לשיא של 364 דולר. למרות ההפסדים ועל אף התזרים הזניח. אבל בתחילת 2021 המנגינה השתנתה. המשקיעים כבר לא מסתפקים רק בצמיחה, והם מחפשים גם רווחים ותזרימים. ספוטיפיי, שמתמחה בהתאמה של מוזיקה למאזינים, צריכה עכשיו להתאים את עצמה למוסיקה החדשה של המשקיעים.
כאן אנחנו נפרדים
אם אהבתם את הפרק, שתפו אותו עם החברים שלכם.
אני הייתי יניב רחימי, ואנחנו נשתמע בפרק הבא של העיתונליסט.
אין לראות באמור ייעוץ / שיווק השקעות או המלצה לפעול בניירות ערך. האמור הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. כל העושה פעולה על בסיס האמור עושה זאת על דעת עצמו. ליניב רחימי אין עניין אישי בניירות הערך המוזכרים.